• Nieuws categorieën

  • Nieuws archief

  • Ouxu Twitter Feed

    • Loading tweets...

Linus Pauling

Tweevoudig Nobelprijs winnaar Linus Pauling, definieerde de Orthomoleculaire Geneeskunde als volgt: Orthomoleculaire Geneeskunde is het behouden van een goede gezondheid en de behandeling van ziekten door middel van het veranderen van concentraties van substanties in het menselijk lichaam, die normaler wijze voorhanden zijn in het lichaam en voor de gezondheid noodzakelijk zijn. Met andere woorden het is de geneeskunde die bekijkt welke stoffen je nodig hebt om ons lichaam goed te laten functioneren. Die stoffen zijn voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Zonder deze stoffen functioneert ons lichaam niet.

De orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van de kennis uit de biochemie. Deze wetenschap heeft de grote geheimen van de celstofwisseling ontrafeld en daarmee het ontstaan van veel aandoeningen prijsgegeven.

Orthomoleculaire geneeskunde is opgebouwd uit het woord ‘orthos’ wat ‘juist’ of ‘gezond’ betekent, en het woord moleculair wat ‘moleculen’ of ‘bouwstenen’ betekent. Het houdt zich bezig met de juiste bouwstenen voor het leven.

Hier valt te denken aan:

- eiwitten
- essentiële vetzuren
- vitamines
- mineralen
- sporenelementen
- bioflavonoiden
- salvesterolen

Bovenstaande bouwstenen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Tekorten van deze voedingsstoffen kunnen veel klachten veroorzaken. In de praktijk komt het veel voor dat hormonen of neurotransmitters niet meer voldoende aangemaakt of afgebroken kunnen worden, de lever onvoldoende kan ontgiften, de darmflora of darmwand wordt aangetast, het immuunsysteem en klieren (schildklier, bijnier, geslachtsorganen) minder gaan functioneren, en dit allemaal door ontoereikende voeding of belastende voeding. Via de voeding is het dus allereerst zaak om voldoende van de voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk belastende stoffen. De vraag is echter: krijgen we via de huidige voeding genoeg van deze essentiële bouwstoffen binnen? in het dagelijks leven blijkt dit vaak niet te zijn.

 

Hierbij komt dat ieder mens uniek is en door zijn aanleg, werkomstandigheden, stress en overige omstandigheden meer behoefte aan sommige voedingsstoffen kan hebben.

 

‘Laat voeding uw medicatie zijn en niet medicatie uw voeding’

Hippokrates (460-370 v. Ch.)

Laatste Nieuws